4 feiten over
een schone vloer

Geplaatst op 04-03-2016 door Expert | Schone vloeren en werkomgeving

Een blog over vuil en stof op vloeren en het verwijderen ervan. Vind een antwoord op vragen zoals: hoe houd je een vloer het beste schoon en waarom is het zo belangrijk om een vloer schoon te houden?

1. Het plaatsen van een schoonloopmat houd vuil buiten de deur

De grootste veroorzakers van vuil, stof en fijnstof in huis zijn wij mensen (en huisdieren) zelf. Dagelijks lopen we meerdere keren naar buiten en binnen. Bij het naar binnenstappen nemen we een hoop vuil en stof mee de ruimte in. Daarom is het raadzaam een schoonloopmat bij iedere buitendeur te plaatsen. Een goed werkende schoonloopmat houdt het meeste vuil direct tegen. Al het vuil en stof dat toch mee de ruimte in komt, dient verwijderd te worden door de ruimte goed schoon te maken.

2. Dagelijks schoonmaken van de vloer leidt tot vermindering van gezondheidsklachten

Fijnstof is een belangrijke veroorzaker van gezondheidsklachten. Fijnstof bestaat uit roet, mineralen en vezels, maar ook uit schimmels, sporen en bacteriën. Bij inademing van deze fijnstof kunnen diverse ziekmakers ons lichaam binnendringen. Het is dus van belang om de hoeveelheid fijnstof in de lucht te beperken.

Binnenshuis komt fijnstof voornamelijk in de lucht door het opwaaien van stof op de vloer. Dit gebeurt iedere keer wanneer er iemand over de vieze vloer loopt. Daarom is het erg belangrijk dat de vloer dagelijks op de juiste manier gereinigd wordt. Hoe minder stof in huis, hoe minder ziekteverwekkers en de daaropvolgende gezondheidsklachten.
 

3. Harde vloeren kun je het beste reinigen met een vloerwisser

We zijn gewend om een stofzuiger te pakken bij het schoonmaken van de vloeren. Toch is dit af te raden voor een harde vloer. Je verwijdert stof van harde vloeren het best door gebruik te maken van een vloerwisser.

Tijdens het schoonmaken brengt een schoonmaker opnieuw stof in de lucht. Het is dus belangrijk dat tot een minimum te beperken. Anton Duisterwinkel deed onderzoek naar effectief schoonmaken: “Het meeste ronddwarrelend stof blijkt –op harde vloeren-  bij de zuigmond vandaan te komen. Door de zuigmond over de vloer te bewegen, zuig je een deel van de stofdeeltjes op. Het andere deel wervelt op. In plaats van dat het stof opgezogen wordt, gaat het weer opnieuw de lucht in. Daarom is het aan te raden om een harde vloer schoon te maken met een stofwisser.”


 

4. Een harde vloer is sneller schoon te maken dan een zachte vloer

Om een textiele vloerbedekking goed schoon te maken, moet er minstens één minuut gestofzuigd worden per vierkante meter. Dit betekent dat  een schoonmaker in een gemiddelde ruimte van 50 m2 al snel 50 minuten moet stofzuigen. Het wissen van een harde vloer kost een schoonmaker niet meer dan 5 minuten per 50 m2.

Bovendien wordt een textiele vloer nooit zo schoon als een gladde vloer. Uit onderzoek blijkt dat het meeste stof gewoon in het tapijt blijft zitten. Tijdens het stofzuigen haal je alleen het bovenste deel een beetje weg. En door het stofzuigen en het lopen komt het dieper liggende stof juist omhoog en daardoor kan het weer opgewerveld worden.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel uit Cleantotaal februari 2012.

Advies over het schoonhouden van jouw vloer?

Neem contact op