Welke vloerwisser is  het meest geschikt voor een sporthal?

Geplaatst op 15-10-2019 door Expert | Schone vloeren en werkomgeving

Ga er maar aan staan: een sporthal van 300-600 m2 (of meer) schoon en netjes houden. Met dagelijks grote groepen bezoekers, die allemaal het nodig vuil mee naar binnen brengen, ligt je gymzaal al gauw vol met stofwolken. Om over de kleedlokalen nog maar te zwijgen. Zulke omstandigheden vragen om meer dan een standaard vloerwisser. Maar welke wisser is het meest geschikt voor een sporthal of sportlocatie?

Schoonmaak van sportlocaties

Op veel sportlocaties is de schoonmaak een heikel punt. De ruimtes worden intensief gebruikt, waardoor er weinig gelegenheid is om schoon te maken. Daarnaast heb je als beheerder over het algemeen wel urgentere taken dan schoonmaken. En omdat het effect van een schoonmaakbeurt soms na een uurtje alweer teniet wordt gedaan, bungelt poetsen vaak helemaal onderaan het actielijstje.

Begrijpelijk, maar het kan ook anders.

Waarom dweilen geen optie is

Er zijn verschillende mogelijkheden om de vloer van je sporthal (en andere gladde vloeren) schoon te maken. Zoals dweilen, al beperkt zich dat op de meeste sportlocaties tot de doucheruimtes en kleedkamers. Als de gymzaal al gedweild wordt, gebeurt dat over het algemeen machinaal. Met een schrob/veegmachine dus.

Aan een schrob/veegmachine kleven allerlei nadelen:

  • Allereerst de aanschafkosten: een beetje deugdelijke dweilmachine kost al gauw een paar duizend euro;
  • Vervolgens moet er iemand zijn die met het apparaat overweg kan. Liefst iemand met wat fysieke kracht en technisch inzicht;
  • Niet geheel onbelangrijk: diegene moet veel tijd hebben. Een sporthal dweilen met een schrob/veegmachine is nu eenmaal niet iets wat je even tussen de bedrijven door kunt doen.
  • Tot slot: na een schrob/dweilbeurt moet de sportvloer drogen. Bij een volle bezetting van je sportlocatie is het dan lastig zoeken naar een geschikt moment.  

Al met al is een dweilmachine een vrij omslachtige manier om je sportlocatie of de vloer van een gymzaal schoon te maken. 

Waarom vegen van een sporthal geen zin heeft

Een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief is het ‘old school’ vegen. In veel gymzalen staat de brede, bruin behaarde bezem niet ver uit het zicht. Vaak met haren die vrolijk naar de zijkant krullen, wat je direct doet twijfelen aan het effect van deze schoonmaakmethode. En terecht. Een rondje door de zaal achter zo’n treurige borstel levert niet veel meer op dan een hoopje zand, wat verdwaalde snoeppapiertjes én een grote stofwolk. De beweging van de bezem doet het stof opwaaien, waarna het vrolijk weer ergens anders neerkomt. Zo blijf je bezig…  

Het beste alternatief: de ‘vloerswiffer’

Stofzuigen dan maar? Dan heb ik je in elk geval geen stofwolk. Maar gezien de enorme oppervlakte die moet worden schoongemaakt, is ook dit niet echt een optie. Wat overblijft, is de vloerwisser. Maar dan wel een fatsoenlijke.

Een goede vloerwisser is een eenvoudig hulpmiddel dat stof aan zich bindt, zodat je het simpel en doeltreffend uit de sportzaal kunt verwijderen. Met een professionele vloerwisser is het schoonmaken van je sporthal een koud kunstje.

Magneet voor stof en zand

Het principe van de vloerwisser is dat deze het vuil op de vloer aantrekt én vasthoudt, zodat de sporthal schoon achterblijft. Zo simpel als het klinkt, zo simpel werkt het ook. Waarbij het natuurlijk nog wel de bedoeling is dat je de vloerwisser even zelf door de gymzaal beweegt. Maar dat is een kwestie van een paar keer heen en weer lopen met deze uiterst lichte en wendbare ‘vuil-magneet’. Buiten dat heb je er amper werk mee. Zet hem eenvoudig terug op z’n plek en hij is klaar om opnieuw gebruikt te worden. De ideale schoonmaak­methode dus.

Opvangbak

Een goede vloerwisser wordt geleverd met een handige opvangbak (voor het grove vuil) en een muurbeugel, waarmee de wisser eenvoudig en snel kunt opbergen.

Een vloerwisser voor je sporthal: waar moet je op letten?

Het idee achter de vloerwisser is geen geheim, maar er zijn wel grote kwaliteitsverschillen. De mate waarin een vloerwisser in staat is vuil aan te trekken en vast te houden, hangt van een aantal dingen af.

  • Allereerst: het materiaal waarvan de wisser is gemaakt: 100% biologisch katoen.  
  • Ten tweede: het middel waarmee de wisser geïmpregneerd is. Dit middel geeft het katoen zijn unieke, stofbindende eigenschappen. Het is een volledig gesloten systeem waar geen druppel water aan te pas komt. Daarmee is een professionele wisser ook nog een zeer duurzame oplossing voor het schoonmaken van gladde vloeren.
  • En tot slot: het onderhoud van je vloerwisser. Want hoe hoogwaardig en krachtig je vloerwisser ook is, zonder goed onderhoud verliest hij na enkele weken toch zijn werking. Door het gebruik raakt je vloerwisser namelijk verzadigd, waardoor nieuw vuil niet meer wordt opgenomen en – minstens zo erg – oud vuil wordt losgelaten. Daarnaast droogt je wisser uit waardoor hij zijn aantrekkingskracht op stof en vuil verliest. De oplossing is gelukkig heel simpel: laten omruilen voor een schoon en ‘vers’ exemplaar.

Door te kiezen voor goede kwaliteit wisser en consequent, professioneel onderhoud, blijft je vloerwisser een effectieve en gebruiksvriendelijke manier om de vloer van je sporthal of gymzaal schoon te houden.

Kies de juiste vloerwisser

Er zijn verschillende merken vloerwissers op de markt. Allemaal beloven ze hetzelfde, en de meeste wissers maken die belofte gelukkig ook waar. Toch is niet elke vloerwisser even geschikt voor je sporthal, of voor andere ruimtes met een gladde vloer. Overweeg je een vloerwisser te nemen voor je sporthal of gymzaal? Let dan in elk geval op de volgende punten:

1. Gebruiksgemak

Ok, de wisser doet al het werk. Over gebruiksgemak gesproken. Maar dan hebben we het vooral over de aantrekkingskracht van de wisser op stof en ander vuil. Minstens zo belangrijk is het mechanisme waar de ‘vloerswiffer’ op bevestigd wordt. Is het licht? Is het sterk? Is het wendbaar?

Een goede vloerwisser kun je met één hand bedienen. Hij is bovendien zo wendbaar dat je er moeiteloos mee onder kasten en in hoekjes komt. Dat maakt dat je sporthal na een rondje ‘wisseren’ écht schoon is.

Groot voordeel van dit gebruiksvriendelijke systeem, is dat iedereen ermee kan werken. Ook iemand die klein van stuk is of minder fysieke kracht heeft. Dit in tegenstelling tot de mechanische schoonmaakmethoden.

Diverse uitvoeringen
De Lavans-wisser is uiteraard licht, sterk en wendbaar. Hij is verkrijgbaar in drie maten: 50, 75 en 100 cm breed. Handig voor grote sportzalen is de dubbele steel, waar twee wissers op bevestigd kunnen worden. Tot slot is er nog een handwisser, eventueel in combinatie met een flexibele telescoopsteel. Daarmee kun je tot wel vier meter hoogte schoonmaken. Ideaal voor lampen of buizen die op hoogte hangen, maar ook voor randjes, traptreden en vensterbanken.

2. Geschikt voor sportvloeren

Naast vuil is er nog iets dat je niet op de vloer van je sporthal wilt zien: schoonmaakmiddel. Precies dat maakt een groot aantal vloerwissers totaal ongeschikt voor gymzalen. Want als het middel uit de wisser een filmlaagje achterlaat op de sportvloer, is de ellende niet te overzien. Zoek je dus een vloerwisser voor je sporthal, let dan goed op deze eigenschap. De leverancier kan je vertellen – en laten zien – of de vloerwisser geschikt is voor een sporthal.

Speciale sportvloer-wisser
De Lavanswisser is speciaal ontwikkeld voor sportvloeren en andere gladde oppervlakten. Naast deze uitvoering is er nog een wisser voor situaties met hardnekkig vuil, zoals een garage of werkplaats. De sportvloer-variant onderscheidt zich door de gebruikte vezels én de manier waarop deze geïmpregneerd zijn. Dit is zo uitgekiend dat de wisser optimaal vuil aantrekt en vasthoudt, maar geen enkel spoortje nalaat op de vloer.

Zorgeloos

Een eenvoudig en effectief schoonmaaksysteem maakt het leven van een sporthalbeheerder al een stuk eenvoudiger. Nu nog zorgen dat dat zo blijft. Zoals gezegd is onderhoud een belangrijke factor in het succes. Een goede ruilservice neemt al je zorgen weg. Er staat altijd een bruikbare wisser voor het grijpen.

Per locatie maken we een inschatting van de schoon te maken oppervlakte. Op basis daarvan besluiten we hoeveel wissers je voor jouw sporthal nodig hebt. De wissers worden in een vast interval omgewisseld zodat je er geen enkel omkijken naar hebt. Je bent altijd verzekerd van een frisse, vers geïmpregneerde wisser.

Combi met schoonloopmatten

Vaak zien we dat na verloop van tijd de omwisselfrequentie of het aantal wissers naar beneden kan. De reden: met onze vloerwisser blijf je het vuil simpelweg de baas. Zeker wanneer je deze combineert met onze hoogwaardige schoonloopmatten, die het grootste vuil al bij de ingang tegenhouden. En wat er niet in komt aan vuil, hoeft er ook niet uit.  

Nog even de voordelen van een vloerwisser op een rij:

  • Licht en wendbaar;
  • Snel inzetbaar;
  • Door iedereen te gebruiken;
  • Uiterst effectief;
  • Makkelijk op te bergen (opvangbak en muurbeugel);
  • Prijstechnisch interessant (geen aanschafkosten of afschrijving);
  • Laat geen sporen na;
  • Stil;
  • Zorgeloos.

Dit maakt onze vloerwisser perfect geschikt voor een sporthal of gymzaal.

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op voor een demonstratie of proefexemplaar.

Yvon Jaspers - accountmanager bij Lavans 

Yvon Jaspers is specialist op het gebied van vloer- en bedrijfsygiëne. Ze voorziet bedrijven o.a. van advies over het zo eenvoudig mogelijk schoonhouden van hun vloeren. 

Neem contact op met Yvon Jaspers:
  LinkedIn