Uitbreiding Lavans van start:
4.000 m² duurzame nieuwbouw

Geplaatst op 15-01-2018 door Daniëlle Dielissen

Op maandag 15 januari is in samenzijn van alle onze collega’s een symbolische aftrap gegeven aan de geplande uitbreiding van onze wasserij. Op een –tot ieders grote verrassing- enorme bulldozer legden de eigenaren Piet en Michel Heerkens de eerste hand aan de sloop van de ‘oude garage’, die plaats moet maken voor de nieuwbouw. “Eindelijk, na bijna een jaar van voorbereiding, kunnen we onze plannen tot uitvoering gaan brengen. Onze medewerkers wachten hier al lang op, dus een flinke aftrap is voor iedereen een mooie start van 2018”, vertelt Michel.

’s Werelds hoogste duurzaamheidskeurmerk

We hebben grootse bouwplannen: een aanbouw van 4.000 m²  en een moderne cleanroom voor onder andere de foodsector. Het bouwproject staat helemaal in het teken van duurzaamheid. Het speciale bouwteam gaat de nieuwbouw uitvoeren volgens het belangrijkste internationale certificeringssysteem: BREEAM. We hebben ons als doel gesteld het level Outstanding van BREEAM Nieuwbouw en Renovatie te realiseren. Het hoogst mogelijke ‘5 sterren’ level en -met slechts 34 anderen- uniek in Nederland.

Toiletten doorspoelen met regenwater, ruimteverwarming met restwarmte uit het wasproces, een dak vol zonnepanelen en een insectenhotel of vleermuisboom plaatsen... Het zijn slechts enkele voorbeelden van het nieuwe bedrijfspand van Lavans, dat compleet in het teken staat van energie, gezondheid en met name duurzaamheid.


Foto van het te realiseren BREEAM-gebouw van Lavans.

Extreem snelle groei

Dat dit de tweede verbouwing is in vijf jaar tijd hadden we niet voorzien. Oorzaak: de onverwacht snelle groei door onder meer de aanwas van opdrachten in de highcare sector. Piet: “We barsten uit ons jasje.In vijf jaar tijd groeiden we van 442.000 kledingstukken naar ruim 1,3 miljoen kledingstukken per jaar. In plaats van de regels voor het wassen van textiel volgen we de strengste normen voor de voedingsindustrie zelf. Dat blijkt een succes”.

Toekomstbestendige wasserij

De keuze om een van de meest duurzame gebouwen van Nederland te bouwen, is logisch na alle duurzame stappen die we eerder hebben gezet. “Het huidige bedrijfspand is al uitgerust met 300 m2 zonnecollectoren en slimme warmte terugwinningstechnieken. Met onze manier van denken is het hoogste BREEAM-level een uitdaging, maar wel binnen bereik” vertelt Danny van den Berkmortel, Coördinator Technische Zaken bij Lavans. Piet vult aan: “Daarvoor moeten we soms zoeken naar creatieve oplossingen, maar we gaan er voor. Zo bouwen we aan een bedrijf dat volledig toekomstbestending is!”


Piet en Michel Heerkens bij de bulldozer na het verrichten start van duurzame nieuwbouw.

Benieuwd of Lavans haar BREEAM doelen behaalt? Volg op de speciale pagina alle ontwikkelingen van de verbouwing.

Andere interessante
artikelen