#1 Werp een licht op je verlichting
Een fijne werkplek is lekker licht, maar wat voor lampen gebruik je eigenlijk? Is dat LED of ben je nog steeds verknocht aan gloei- en TL-verlichting?
Natuurlijk vraagt het vervangen van lampen om een investering, maar als je onderstaande in je achterhoofd houdt zie je dat die zich snel uitbetaalt. We weten allemaal dat LED lampen veel minder energie verbruiken dan de ouderwetse gloeilampen, maar weet je ook hóéveel dat scheelt?
In cijfertjes ziet het er zo uit:
- energiebesparing: kan oplopen tot 90%
- meer branduren: rond de 50.000 uur. Dat is als je ‘m non-stop laat branden bijna 6 jaar! Ter vergelijking; een gewone gloeilamp legt na 1000 branduren het loodje.
Als je de verlichting ook nog automatisch laat uitschakelen op plekken waar niemand (meer) aanwezig is, verduurzaam je dubbelop. Dan kan het zomaar gebeuren dat je de komende 25 jaar geen lamp meer hoeft te vervangen.
#2 Wees wijs met water
Tijdens een werkdag zal iedere werknemer een keer of 3 het toilet bezoeken. Elke keer kost dat liters water. Zeker als je een wat groter bedrijf hebt, is het in het kader van duurzaamheid dus slim om te investeren in waterbesparende toiletten en kranen.
Een waterbesparend toilet heeft twee knoppen om door te spoelen, en verbruikt op die manier slechts 3 of 6 liter water per spoelbeurt in plaats van 10. Een waterbesparende kraan heeft een straal die vermengd wordt met lucht. Dit maakt dat er in plaats van 13 liter per minuut slechts 5 liter nodig is, terwijl de waterstraal even krachtig blijft.
#3 Beperk je aandeel in afval
Hoewel de één er wat meer last van heeft dan de ander, produceert ieder bedrijf afval. Maar wat óók voor ieder bedrijf geldt is dat dat best een beetje minder kan als je er bewust mee omgaat, zowel met het produceren als met het afvoeren ervan.
Er zijn heel veel manieren om de productie van afval te beperken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor handdoekautomaten met katoenen rol in plaats van papieren doekjes om de handen te drogen. En wat dacht je van het verpakkingsmateriaal van je producten? Hoe dik is het gebruikte materiaal, hoe groot moet een doos nou écht zijn en moet het wel altijd een nieuwe zijn? Je zult zien dat als je kritisch kijkt naar je verpakkingsmateriaal, je op meerdere fronten duurzamer bezig bent. Enerzijds beperk je natuurlijk het grondstofgebruik, maar daarnaast heb je ook minder opslagruimte nodig (wat vooral interessant is wanneer die opslag een koeling betreft) en ook qua transport ben je beter af.
Misschien een open deur, maar ook het scheiden van afval is een punt van aandacht in de verduurzaming van je bedrijf. Als je de stromen aan de voorkant al scheidt, kost dat minder energie bij de verwerking ervan én kunnen er meer grondstoffen gerecycled worden.
#4 Sta stil bij schoonmaken
Een schone werkplek is een gezonde werkplek en bovendien een visitekaartje voor je bedrijf. Waar gewerkt wordt vallen spaanders, dat is nu eenmaal zo. Maar de hoeveelheid kan je natuurlijk wel beperken.
Zorg er door bijvoorbeeld het gebruik van kwalitatief goede matten voor dat je vuil van buiten laat waar het hoort; buiten de deur. Realiseer je dat wat eens een goede mat was niet altijd een goede mat blijft, zoals bijna alles in het leven heeft ook zo’n mat aandacht en onderhoud nodig.
Het is het overwegen waard om voor je matten te kiezen voor het huursysteem van Lavans. Doordat deze matten professioneel gereinigd worden behouden ze hun vuil- en vochtabsorberende werking voor lange tijd. Dit geeft ze een lange levensduur en dat scheelt dus op de afvalberg. Waar het ook scheelt en waar jij misschien wel het meest blij van wordt is in de hoeveelheid schoonmaakwerk.
En waar kies je dan voor als er toch schoon gemaakt moet worden? Voor de hand liggend is misschien een stofzuiger, maar wat dacht je van een vloerwisser? Dit eenvoudige item verbruikt geen stroom en is heel goed in staat om vuil op te nemen en vast te houden. Als je kiest voor een vloerwisser van Lavans, dan kies je per definitie voor een duurzame optie. Net als de vloermatten verhuren we onze wissers, zo kunnen we ervoor zorgen dat jij altijd op een duurzame manier je vloeren kunt reinigen.
#5 Gebruik katoenen handdoeken
Na een toiletbezoek moet je je handen niet alleen wassen maar ook drogen. Kies voor een katoenen handdoekrol in plaats van papieren doekjes.
Een katoenen rol kan wel 200 keer gewassen worden, hij vervangt tijdens z’n levenscyclus dus heel veel papieren handdoekjes en dat scheelt enorm op de afvalberg!
Je raadt het vast al; Lavans kan je ook helpen aan die katoenen handdoekrol. We leveren de automaat en zorgen dat die altijd gevuld blijft met een versgewassen handdoek.
#6 Druk af met mate
Je staat er misschien niet bij stil, maar printen is echt bijzonder belastend voor het milieu. Inkt zelf zit vol chemische oplosmiddelen, kleurstoffen en zware metalen, de toners uit laserprinters bevatten bovendien grafietpoeder. Het loont dus de moeite om kritisch te kijken naar hoeveel prints je moet maken. Ook als je écht niet onder een afdruk uit kunt, kan je iets doen om de schade te beperken. Je kunt namelijk kiezen voor een duurzaam lettertype. Ja echt, die bestaan. Verschillende bedrijven houden zich bezig met de vormgeving en ontwikkeling daarvan. Op deze manier kan je tot wel 50% op het inktverbruik besparen. Goed voor het milieu én je bedrijfsportemonnee!
En dan hebben we het alleen nog maar over de inkt. Wat dacht je van al het verpakkingsmateriaal en papier dat met printen gemoeid gaat? En van het transport van alle benodigdheden? Kortom, wees creatief en bedenk zo veel mogelijk alternatieven om jouw berichten te delen.
#7 Ben bewust bezig met bedrijfskleding
Wordt er in jouw bedrijf werkkleding gedragen? Weet dan dat ook hier veel winst te behalen valt op het gebied van duurzaamheid. Het maakt nogal wat uit hoe je ermee omgaat, zowel qua materiaalkeuze als qua wasproces.
De productie van textiel heeft een grote milieu-impact, of het nou gaat om stoffen van natuurlijke vezels of om synthetische varianten. Recycling van gebruikt textiel lijkt dus een logische optie, maar helaas is dat nog niet in alle gevallen mogelijk. Dat komt doordat het een relatief nieuw proces is dat pas sinds de jaren 60 in opkomst en ontwikkeling is.
Waar in het begin van de recycle-revolutie veel kleding direct kon worden hergebruikt, is de gemiddelde stofkwaliteit inmiddels zo ver afgenomen dat dit in de meeste gevallen niet mogelijk is. Veel afgedankte kleding verdwijnt nu de verbrandingsoven in met alle vervuilende gevolgen van dien. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om ook het hedendaagse textiel een nieuw leven te geven, de ontwikkeling van deze opties is in volle gang.
Werkkleding valt overwegend nog in de stroom niet direct recyclebaar textiel, dat komt doordat die meestal uit mengvezels bestaat. De ontwikkelingen in het onttrekken van herbruikbare grondstoffen gaan snel dus binnen afzienbare tijd zal deze hobbel genomen zijn.
Maar het állerbeste is het natuurlijk om het moment waarop bedrijfskleding afgedankt is zo lang mogelijk uit te stellen. Om dat te bewerkstelligen is goede zorg nodig, het uitbesteden van je wasgoed aan een professionele partij kan daarom een heel goed idee zijn. Wist je dat de impact van industrieel wassen op het milieu 5x lager is dan zelf wassen?
Wil je helemaal goed bezig zijn wat betreft jouw bedrijfskleding; Lavans is je graag van dienst op dit gebied en is één van de meest duurzame bedrijven van Nederland.
#8 Werk samen
Over duurzame bedrijven gesproken. Hoe mooi is het om samen te werken en elkaar te inspireren en versterken op dit gebied? Wedden dat je gelijkgestemden op je pad krijgt als jij open bent over jouw duurzaamheidsmissie? Door samen op te trekken, daag je elkaar uit, leer je van bedrijven met meer ervaring op dit vlak en kun jij de aanjager zijn voor ondernemers bij wie dit proces nog in de kinderschoenen staat.
#9 Kies duurzame partners
Kies lokale leveranciers en beperk zo transportbewegingen tot een minimum. Kies leveranciers die zich bezighouden met milieuvriendelijke grondstoffen, duurzame verwerking of afvalrecycling, onderzoek wie aan je wens van zo min mogelijk verpakkingsmateriaal kan voldoen.
Kijk er eens naar welke transporteurs zich actief inzetten voor het verminderen van de CO2-uitstoot door bijvoorbeeld elektrisch te rijden.
#10 Betrek je werknemers
Een bedrijf heb je natuurlijk niet in je eentje, het valt of staat met je personeel. Dat geldt dus ook voor jouw duurzaamheidsmissie, betrek je werknemers nauw bij waar je mee bezig bent.
Bespreek bijvoorbeeld hoe zij hun zakenreizen of woon-werkverkeer kunnen verduurzamen. Daarvoor zijn diverse opties denkbaar, wat dacht je van thuiswerken, reizen per OV of fiets of flexibele werktijden zodat de file gemeden wordt?
Samen kan je een verandering te weeg brengen. Leg je personeel het hoe en waarom uit van de duurzame keuzes die het bedrijf maakt en vraag hen met suggesties te komen.
#11 Ga duurzaam met je personeel om
Duurzaamheid gaat verder dan alleen het milieu. Ook op je personeelsbestand is het van toepassing. Wanneer je werknemers duurzaam inzetbaar zijn is dat goed voor de continuïteit van jouw bedrijfsvoering en gedachtengoed.
Bied je werknemers dus de ruimte om zich te ontwikkelen, stimuleer hen te bewegen (onder werktijd), bied mogelijkheden om gezond te eten op het werk, faciliteer verbinding met collega’s en bied een bepaalde mate van vrijheid. Als dit alles met elkaar in balans is ben je heel duurzaam bezig.
Onderschat ook vooral het maatschappelijk belang van duurzaam personeelsbeleid niet. Je vervult een maatschappelijke rol door een personeelsbestand in de breedte te hebben. Leid jonge werknemers op tot volwaardige krachten, bied ouderen de kans om hun ervaringen te delen of betrek werknemers die aan de zijlijn van de samenleving dreigen te vallen. Zo draag je ook op sociaal vlak een duurzaam steentje bij.