Duurzame werkplaats in simpele stappen

Geplaatst op 10-05-2022 door Expert | Sector automotive

Duurzaamheid is een thema dat leeft. Zonnepanelen horen bij het straatbeeld en ledverlichting is de standaard. Consumenten willen het goed doen voor het milieu en hun portemonnee, en datzelfde geldt voor veel bedrijven. Maarja, het vraagt natuurlijk wel om een investering, en je moet maar zien of en wanneer die zich terugbetaalt.  

Als je werkt in een autowerkplaats, lees dan even onze 5 tips. Die hoef je natuurlijk niet allemaal (tegelijk) op te volgen, maar je kunt je er zeker door laten inspireren.  

Tipje van de sluier:  
Je hoeft helemaal niet zo groot te denken als je verduurzaming wilt doorvoeren in jouw bedrijf. Ook een kleine verandering kan grote impact hebben. 

#1: Ga bewust om met grondstoffen en afval 

Auto’s bestaan vooral uit ‘niet hernieuwbare grondstoffen van minerale oorsprong’. Dit betekent dat wat je gebruikt niet opnieuw terugkomt en dat de voorraden op kunnen raken. Het gegeven dat je er door goed onderhoud te bieden voor zorgt dat een auto lang meegaat, is al een vorm van duurzaam omgaan met grondstoffen op zich. Daarnaast is het natuurlijk zo dat je sommige materialen of onderdelen prima kunt hergebruiken.  

Kapotte onderdelen of verbruikte materialen scheid je zo volledig mogelijk. IJzer bij ijzer, rubber bij rubber, plastic bij plastic, olie bij olie, accu’s apart, enzovoorts. Er zijn diverse afvalverwerkingsbedrijven waarmee je een contract kunt afsluiten om het afval bij je op te halen. Zij kunnen je alles vertellen over de juiste manier van inzamelen en zorgen ervoor dat jij (letterlijk) geen omkijken meer hebt naar het afval. 

#2: Beperk je energieverbruik 

Kijk kritisch naar waar binnen jouw bedrijf energie lekt en los dat op. Bij deze besparing zonder investering kan je denken aan lampen, airco’s of verwarmingen die aanstaan in ruimtes waar niemand is of apparaten die constant aan de stroom hangen. 

Wil je meer doen op het gebied van energiebesparing en kan je hiervoor budget vrijmaken? Denk dan eens aan het vervangen van de verlichting door LED lampen. Deze verlichting verbruikt veel minder energie dan een gloeilamp en gaat langer mee. Dat betekent minder aankopen én minder weggooien. Heel duurzaam dus! 

In cijfertjes ziet het vervangen van gloeilampen door LED lampen er zo uit:  

  • energiebesparing: kan oplopen tot 90%, 
  • levensduur: 15 tot 25 jaar, afhankelijk van het gebruik, 
  • branduren: rond de 50.000 uur, 50x meer dan een gewone gloeilamp. 

Ook goed ter overweging is het plaatsen van zonnepanelen. Wist je dat een zakelijke zonnestroominstallatie de meeste bedrijven onder de streep geld oplevert?! 

#3: Bevorder hergebruik 

Maken jullie nog gebruik van wegwerpdoeken of papier om bijvoorbeeld olie weg te poetsen? Dan kan je heel eenvoudig een stap zetten richting verduurzaming door over te gaan op wasbare katoenen poetsdoeken. Klinkt misschien duur en bewerkelijk, maar niets is minder waar. Als je deze zaken uitbesteed aan een externe partij als Lavans dan word je volledig ontzorgd én ben je heel duurzaam bezig. 

Dit is waarom de poetsdoeken van Lavans zo duurzaam zijn:  

  • De doeken worden gemaakt van garen dat voor 70% uit gerecyclede vezels bestaat. 
  • De poetsdoeken van Lavans zijn van kwalitatief hoogwaardig materiaal. Ze kunnen tot 50x uitgewassen er hergebruikt worden.  
  • In het wasproces is oog voor het milieu. Het waswater dat is gebruikt tijdens een eerdere wasfase wordt bijvoorbeeld gefilterd en hergebruikt in het wasproces.  

Wist je dat de katoenen poetsdoeken van Lavans echte zwaargewichten zijn? Ze zijn van zichzelf erg volumineus en daardoor in staat om een veelvoud aan hun eigen gewicht op te nemen. Ook voldoen ze aan de ADR en UN normering.

#4: Wees op je medewerkers net zo zuinig als op de auto’s waaraan ze werken 

Hoe zit het met personeelsbeleid? Hoe duurzaam inzetbaar zijn jouw werknemers? 
In een autowerkplaats wordt hard gewerkt, het is daarom belangrijk om oog te hebben voor sfeer en arbeidsomstandigheden. 

Werknemers die het naar hun zin hebben lopen nét een stapje harder dan zij voor wie dat niet geldt. Logisch toch? Door bijvoorbeeld scholing aan te bieden zorg je ervoor dat er voor iedereen -van beginner tot bijna gepensioneerde- uitdaging blijft. 

Van oudsher is een autogarage een ‘ruige’ werkomgeving. Uitlaatgassen, zware metalen en sigarettenrook horen eigenlijk een beetje bij de cultuur. Niet echt gezond natuurlijk, maar het is nooit te laat om hier stappen in te zetten. Je kunt kiezen voor natuurlijke ventilatie, maar veel efficiënter én duurzamer is het om gebruik te maken van speciale afzuiginstallaties. Deze zuiveren de lucht die jouw medewerkers inademen voor een groot deel van schadelijke stoffen. 

En als je dan toch goed bezig bent, overweeg eens om een cursus stoppen met roken aan te bieden, ook dat kan namelijk een erg positieve bijdrage leveren aan de duurzame inzetbaarheid van jouw mensen. 

Door te investeren in de gezondheid van je medewerkers vergroot je hun loyaliteit aan jouw bedrijf en bovendien kan je besparen op zaken als doorbetaling bij ziekte, re-integratie en productieverlies.  

Onderschat ook het maatschappelijk belang niet! Je vervult een belangrijke rol door personeel in de breedte aan te nemen. Leid jonge werknemers op tot volwaardige krachten, bied ouderen de kans om hun ervaringen te delen of betrek werknemers die aan de zijlijn van de samenleving staan. Zo werk je ook op sociaal vlak duurzaam.  

#5: Werk samen met duurzame bedrijven (en leer van hen) 

Bevraag je klanten en leveranciers eens over hun standpunt ten opzichte van duurzaamheid. Enerzijds kan je zo wereldkundig maken dat dit een thema is dat je bezighoudt, anderzijds kan je je laten inspireren door hen. Voor jou is het interessant om te weten hoe duurzaam de bedrijven waar jij mee samenwerkt zijn want hoe duurzamer zij zijn, hoe duurzamer jij onder de streep uitkomt. 

Lavans is een partner die je sowieso credits op de duurzaamheidsladder oplevert. Waarom? Omdat wij vinden dat goed altijd beter kan. We werken nu CO2-neutraal, maar zijn nog lang niet tevreden. Op dit moment compenseren we onze CO2-uitstoot, maar eigenlijk vinden we dat een beetje valsspelen, veel liever zouden we die met een heleboel procenten reduceren, daar werken we dus hard aan. 

blog-mvo-duurzaamheid-co2-neutraal

Nog een voorbeeld van onze duurzaamheidsmissie is de strijd tegen microplastics. De meeste van onze producten zijn gemaakt van een mengvezel, gedeeltelijk synthetisch dus. Wanneer deze stoffen in de wasmachine gaan, geven ze minuscule deeltjes plastic aan het water af. Waterzuiveringsbedrijven filteren een groot deel van die deeltjes uit dat water voor het drinkwater is, maar toch hebben wij liever dat dit niet nodig is. In onze wasserij hebben we daarom geïnvesteerd in speciale filters voor ons afvalwater. Een investering die zich in geld niet terugverdient, maar die ons wél blij maakt. 

Mocht je er nog niet van overtuigd zijn dat Lavans een duurzame partner is voor het leveren en onderhouden van onder andere jouw werkplaatskleding en poetsdoeken, dan trekt dit je misschien over de streep. Sinds 2019 hebben wij een gloednieuw pand, dat is onder andere voorzien van zonnepanelen, zonnecollectoren en zelfs een eigen waterbron!  

Lavans behoort tot de 10% meest duurzame bedrijven van Nederland en daar zijn we trots op! Graag delen we onze ervaring en expertise om ook anderen op de goede weg te helpen. Dat doen we met onze service, maar ook met tips. Duurzamer ondernemen is gemakkelijker dan je denkt. Het is vooral een kwestie van ergens beginnen. Start met kleine aanpassingen die een direct merkbaar effect hebben, dat motiveert.  

Interesse in onze duurzaamheidsmissie en benieuwd naar wat Lavans voor jou kan betekenen? Neem dan contact op of vraag een offerte aan voor kleding of poetsdoeken voor jouw werkplaats. 

Neem contact op