Signaalkleding:  kiezen is 1 maar onderhouden is 2

Geplaatst op 17-12-2019 door Expert | Veilig werken

Signaalkleding: een perfecte combinatie van nuttig en aangenaam. Want naast optimale zichtbaarheid zorgt goede signaalkleding (ook wel reflectiekleding of high visibility kleding genoemd) voor maximaal draagcomfort. Geen wonder dat ook bedrijven in de industrie en logistiek steeds vaker signaalkleding bestellen voor hun medewerkers.

Maar hoe bepaal je welke signaalkleding het meest geschikt is voor jouw medewerkers? En – minstens zo belangrijk – hoe zorg je ervoor dat deze kleding tot het einde van de levensduur functioneel blijft?

De beschermende functie van signaalkleding

Signaalkleding is gemaakt van zowel fluorescerend als reflecterend materiaal. Door het dragen van veiligheidskleding is de kledingdrager optimaal zichtbaar in verschillende lichtomstandigheden:

  • Bij daglicht dankzij het fluorescerende achtergrondmateriaal (geel/oranje/rood);
  • In het donker dankzij de oplichtende reflectiebanden.

Bij werkzaamheden langs het spoor of de openbare weg zijn het nut en de noodzaak van signaalkleding overduidelijk. Zichtbaar zijn is voor deze medewerkers immers van levensbelang. De overheid heeft hier dan ook regels voor opgesteld. Bedrijven in de industrie en logistiek maken echter zelf de keuze voor signaalkleding. Hoewel hiervoor geen strikte wetgeving bestaat, vormen de geldende normen wel een goede richtlijn om je keuze op te baseren.

Om te bepalen welke signaalkleding voor jouw bedrijf geschikt is, kun je een aantal stappen doorlopen. Hieronder lees je hoe je eenvoudig de juiste zichtbaarheidskleding kiest voor jouw medewerkers.

Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Om te beginnen moet duidelijk zijn welke risico’s een werknemer loopt. De Arbowet schrijft voor dat bedrijven een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uitvoeren. Hiermee worden alle gevaren in kaart gebracht waar medewerkers aan bloot staan, evenals maatregelen die genomen kunnen worden om deze risico’s te verkleinen. Denk hierbij aan goed beveiligde machines en veilige werkmethoden.

Gratis veiligheidskleding

Als uit de RI&E blijkt dat er tijdens de uit te voeren werkzaamheden een aanzienlijk risico is op ongelukken, dan dient de werkgever reflectiekleding gratis beschikbaar te stellen. Ook ben je als werkgever verplicht te zorgen voor goede voorlichting over het gebruik en onderhoud van de signaalkleding.

Dit laatste wordt nog wel eens onderschat. Het wassen en onderhouden van veiligheidskleding is echter een belangrijke factor in het succes. Maar daarover later meer.

Kwaliteitseisen voor veiligheidskleding

Professionele signaalkleding behoort uiteraard van goede kwaliteit te zijn en minimaal te voldoen aan de gebruikelijke eisen van functionaliteit, deugdelijkheid, veiligheid, doelmatigheid en afwerking. Signaalkleding wordt onder meer getest op kleurstelling, kleurechtheid, krimpen en markering. Daarnaast zijn de omstandigheden waarin de kleding gedragen wordt van invloed op de eisen die door werkgever en werknemer aan signaalkleding worden gesteld. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Isolerend;
  • Waterafstotend;
  • Wind- en waterdicht.

Dergelijke eigenschappen kunnen in één soort signaalkleding worden gecombineerd. Hoogwaardige signaalkleding voldoet daarmee zowel aan de eisen van de wet als aan die van de kledingdrager zelf en diens werkgever.

EN ISO 20471

De technische eisen aan signaalkleding zijn vastgelegd in de Europese norm EN ISO 20471. Deze norm is ingedeeld in drie klassen, van kleding met een hoog tot zéér hoog zichtbaarheid- en reflectievermogen. Signaalkleding dient EN ISO 20471 gecertificeerd te zijn. 

  • Klasse 1: Voor werkzaamheden in (gedeeltelijk) daglicht, zoals parkeerregelaars of op bedrijfsterrein. Niet geschikt voor werkzaamheden langs de openbare weg.
  • Klasse 2: Voor werkzaamheden in schemerlicht, zoals wegenbouw en koeriersdiensten. Ook geschikt voor werkzaamheden langs de openbare weg, binnen de bebouwde kom (max. 50 km/u)
  • Klasse 3: Voor werkzaamheden in het donker. Ook geschikt voor werkzaamheden langs de weg, buiten de bebouwde kom.

RWS norm signaalkleding

Bovenop de wettelijke voorschriften stelt Rijkswaterstaat nog enkele aanvullende eisen aan reflectiekleding (onder andere voor de reflecterende werkjas). Deze hebben met name betrekking op het aantal reflecterende strepen en de plaats van deze strepen op de kleding. Zo moet de verticale reflectiebanden (in de vorm van een Romeinse II) bij RWS kleding doorlopen op de bovenkleding op de schouder. Ook dienen de mouwen en broekspijpen van RWS kleding te zijn voorzien van een extra verticale streep en moet het kledingstuk geheel egaal gekleurd zijn.

Bij werkzaamheden op of naast de openbare weg wordt fluor oranje kleding gedragen. Sinds juli 2019 geldt dit ook voor werkzaamheden op of naast het spoor. Leidinggevenden dragen veiligheidskleding in de kleur fluor geel.

Onbekende risicofactor: onderhoud van signaalkleding:

Over het uiterlijk van signaalkleding is al veel geschreven. Maar minstens zo belangrijk is het onderhoud van dit soort veiligheidskleding.

Signaalkleding wordt gemaakt van hoogwaardige stoffen met specifieke eigenschappen. Deze eigenschappen zijn cruciaal voor de functie van de kleding, namelijk het verhogen van de zichtbaarheid onder álle lichtomstandigheden. Zowel het fluorescerende als het reflecterende vermogen van signaalkleding nemen echter af wanneer de kleding niet op de juiste manier gewassen wordt. Hetzelfde geldt voor de eventuele isolerende, vlamvertragende en wind- of waterafstotende eigenschappen van kleding.

Juist hier gaat het vaak mis, met name wanneer medewerkers hun werkkleding zelf wassen. Bij een onjuist wasproces gaat de kwaliteit van de kleding – letterlijk – zichtbaar achteruit.

Professioneel onderhoud veiligheidskleding

Lavans is gespecialiseerd in het leveren en onderhouden van signaalkleding en andere soorten bedrijfskleding. In onze professionele wasserij doorloopt de kleding een hoogwaardig wasproces waarbij alle essentiële eigenschappen behouden blijven of opnieuw worden aangebracht.

Zo controleren wij de reflectiestrepen van signaalkleding door middel van een reflectietest. Voldoet de reflectieband niet meer aan de normering, dan vervangen we deze direct. Ook wordt de kleding standaard na iedere wasbeurt geïmpregneerd, zodat vlamvertragende en waterafstotende eigenschappen behouden blijven. Dit is essentieel voor een veilig en zorgeloos gebruik van signaalkleding.

Budgetvriendelijk

Onze logistiek is zo ingericht dat je als gebruiker gegarandeerd over de juiste en voldoende bedrijfskleding beschikt. Kleding die bovendien aan alle gestelde eisen voldoet. Alle faciliteiten voor het wassen, testen, nabehandelen en onderhouden van de kleding zijn in onze wasserij aanwezig. Zo houden we de kosten laag en voorkomen we dat kledingstukken voortijdig geheel vervangen moet worden. Dat is beter voor onze klanten én voor het milieu.

Flexibel en transparant

Met ons speciale wasproces, de kwaliteitscontroles en een strakke logistiek staan wij garant voor optimaal gebruiksgemak en het behoud van de beschermende eigenschappen van signaalkleding. Onze tarieven zijn transparant en wij hanteren soepele voorwaarden zonder ‘kleine lettertjes’. Waarom? Omdat wij ervan overtuigd zijn dat onze klanten zo tevreden zijn over onze dienstverlening dat ze de overeenkomst met plezier voortzetten.

Nieuwsgierig? Neem contact op voor een vrijblijvend voorstel.

Signaalkleding en huisstijl

Wij zetten onze ervaring en deskundigheid graag in om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen ten aanzien van signaalkleding voor jouw bedrijf. Dit gaat zelfs nog verder dan het kiezen van kleding met de juiste eigenschappen.

Met name in industrie en logistiek is er binnen de wettelijke normen voldoende ruimte om veiligheidskleding een herkenbaar uiterlijk te geven. Onze accountmanagers kennen de voorschriften en de mogelijkheden. Zij adviseren je persoonlijk.