'Safeday 2018': alles voor 
veiligheid en gezondheid op het werk

Geplaatst op 26-04-2018 door Expert | Veilig werken

‘De internationale Arbeidsorganisatie’ (ILO) organiseert jaarlijks op 28 april een speciale dag voor ‘veiligheid en gezondheid op het werk’. Deze dag staat in het teken van het voorkomen van arbeidsongevallen en werkgerelateerde ziektes. Deze issues houden ons dagelijks bezig en ook in de praktijk komen wij geregeld zorgwekkende situaties tegen. Een dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan vinden wij.

De ILO brengt wereldwijd regeringen, werkgevers en werknemers bij elkaar om goede arbeidsomstandigheden te realiseren. Maar als werkgever en werknemer ben je uiteraard zélf verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn! Eenvoudige maatregelen kunnen de situatie al verbeteren. Wij dragen graag bij met een aantal tips voor veiligheid en gezondheid op het werk.

Tips voor ‘een veilige werkplek’

1. Veiligheidskleding
In veel sectoren ben je als werkgever verplicht je medewerkers te beschermen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Sluit risico’s uit door de juiste veiligheidskleding te verstrekken. Houd hierbij rekening met de gestelde Europese normeringen. Advies nodig? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze accountmanagers.

2. Signaalmatten
Waarschuw medewerkers en bezoekers met één van onze signaal- of tekstmatten.

3. Investeer in kennis
Dagelijks kunnen medewerkers aan meerdere gevaren worden blootgesteld. Een team van collega’s die weten hoe ze om moeten gaan in deze situaties zijn enorm waardevol. Denk hierbij aan cursussen zoals BHV of een chemietraining. 

4. Schone en droge vloeren
Een uitglijer is zo gemaakt! Voorkom natte en gladde vloeren met kwalitatief goede droogloopmatten. Leer medewerkers de werkvloeren opgeruimd te houden (met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak) en maak dagelijks de vloer schoon om eventuele vuiltjes te verwijderen. Gebruik de Lavanswisser om de werkvloer tussendoor gemakkelijk en snel schoon te houden.

Tips voor ‘een gezonde werkplek’

1. Samen praten over duurzame inzetbaarheid
Voor mensen die fysieke arbeid verrichten is het niet vanzelfsprekend dat ze tot het pensioen hetzelfde werk kunnen blijven doen. Dit is zeker niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever, maar ook van de werknemer zelf! Zoek daarom sámen naar oplossingen. Ga met medewerkers het gesprek aan en wijs ze op hun eigen verantwoordelijkheden. Zij hebben zelf de regie over de toekomst.

2. Gezond bewegen met sensoren in bedrijfskleding
Hoewel het nog in de kinderschoenen staat, is het tegenwoordig mogelijk bedrijfskleding uit te rusten met sensoren die waarschuwen als je verkeerde bewegingen maakt tijdens het werk. Meer weten? Een tijdje terug dienden wij als pilotbedrijf voor kleding sensoren.

3. Attendeer medewerkers op goede toilethygiëne
Virussen verspreiden zich erg snel, vooral in bedrijven. Niet goed handen wassen en/of drogen is één van de boosdoeners. Daarom faciliteren wij in complete sanitaire oplossingen. Met een ruim assortiment zeepdispensers en handdoekautomaten voorzien we iedere sanitaire ruimte van de juiste apparatuur. Bekijk hier onze instructie voor handen wassen.

Nog méér tips..
Uiteraard zijn er nog veel meer zaken die je kunnen helpen met veilig en gezond werken. Wil je meer weten over het toepassen van bovenstaande tips of zien wat we nog meer voor jullie kunnen betekenen? We komen graag vrijblijvend langs voor een adviesgesprek.

Bekijk ook eens op inspiratiemagazine 'Horizon' waarin thema's zoals veilig, gezond en duurzaam werken veelvuldig aan bod komen.